Во прилики кога треба набрзина да направите колач добро е да имате проверен рецепт кој е едноставен и лесно ќе го запомните.
Основниот рецепт е во гасторномската смисла за колач. Рецепт кој одговара на брзо слатко за секој ден, но и тортите и колачите на кат за посебни свечени прилики ќе се паметат.
Состојки:Јајца, брашно и шеќер
Наједноставната верзија на овој бисквит се состои од јајца, шеќер и брашно во подеднаква количина.
Па, ако ставите 1 јајце ќе ви бидат потребни 3 лажици брашно и 3 лажици шеќер.
Во одреден рецепт поинаков од овој се додава и масло. Маслото ќе го направи бисквитот повеќе сочен, но и потежок со што се губи и посакуваната карактеристика на нараснат бисквит.
Ако сакате помасно и посочно на едно јајце додадете и 3 лажици масло. Постои и варијатна со јогурт, со кој ќе добиете полесен бисквит, но тешко е да го комбинирате со крем.
Ако сакате да направите темен бисквит, тогаш во основиот рецепт наместо лажица брашно додавате лажица какао.
Можете да филувате по желба.
Подготви: Љупка С.