Тестенини со маслинки и домати

Производи:

  • 1/3 чаша маслиново масло
  • 3 чешниња лук, притиснати
  • ¼ лажичка снегулки црвен пипер
  • 1 лажичка суво оригано
  • 3 ЕЕЗ. филети од аншоа или по вкус
  • 1 пакување шпагети
  • ½ шолја каламата или црни маслинки по избор
  • ¼ чаша каперси
  • 300 гр домати од конзерва, исцедени

Подготовка:

  • Сварете солена вода и варете ги шпагетите 8 до 10 минути. Исцедете го и оставете го на страна.
  • Во длабока тава загрејте го маслиновото масло.
  • Во него пропржете ги лукот и кромидот додека не станат проѕирни и кафени или околу 3-4 минути.
  • Додадете ја пиперката, ориганото и аншоата.
  • Мешајте уште 2-3 минути додека аншоата не почне да се распаѓа.
  • Додадете ги доматите во тавата, зголемете ја топлината и доведете го добиениот сос да зоврие.
  • Со дрвена лажица притиснете ги доматите и останатите состојки да се распаднат и убаво да се измешаат.
  • Гответе околу 10 минути додека сосот не се згусне и намали.
  • Во сосот додадете ги маслинките и каперсите.
  • На крајот, додадете ги исцедените тестенини, измешајте да се соединат со сосот и послужете.  
Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното