Производи:
- 1/3 чаша маслиново масло
- 3 чешниња лук, притиснати
- ¼ лажичка снегулки црвен пипер
- 1 лажичка суво оригано
- 3 ЕЕЗ. филети од аншоа или по вкус
- 1 пакување шпагети
- ½ шолја каламата или црни маслинки по избор
- ¼ чаша каперси
- 300 гр домати од конзерва, исцедени
Подготовка:
- Сварете солена вода и варете ги шпагетите 8 до 10 минути. Исцедете го и оставете го на страна.
- Во длабока тава загрејте го маслиновото масло.
- Во него пропржете ги лукот и кромидот додека не станат проѕирни и кафени или околу 3-4 минути.
- Додадете ја пиперката, ориганото и аншоата.
- Мешајте уште 2-3 минути додека аншоата не почне да се распаѓа.
- Додадете ги доматите во тавата, зголемете ја топлината и доведете го добиениот сос да зоврие.
- Со дрвена лажица притиснете ги доматите и останатите состојки да се распаднат и убаво да се измешаат.
- Гответе околу 10 минути додека сосот не се згусне и намали.
- Во сосот додадете ги маслинките и каперсите.
- На крајот, додадете ги исцедените тестенини, измешајте да се соединат со сосот и послужете.