Компирите се неопходна состојка во секоја кујна. Тие се хранливи, заситувачки, разновидни и подеднакво популарни кај возрасните и децата.
Покрај тоа, постојат мали трикови што можат да го подобрат резултатот при готвење компири.
Порталот „Крстарица“ открива едноставен начин да го извлечете максимумот од вкусот на оваа храна.
Оцетот е производ што речиси секој го има во својот дом – без разлика дали е алкохолен или вино. Одличен е за чистење и козметика, но малкумина знаат што може да направи за компирите.
Белите компири, кои содржат повеќе скроб и имаат брашнеста текстура, се идеални за подготовка на пире од компири. Од друга страна, тврдите, восочни компири се подобри за помфрит или печени компири.
Сè што треба да направите е да ги варите компирите околу 30 минути, а по 15 минути готвење, додадете сол и лажичка оцет.
Оцетот им помага на компирите да добијат тенка кора однадвор и на тој начин да ја задржат својата форма. За оваа намена можете да користите било каков оцет, но внимавајте да не претерувате за вкусот да не стане горчлив – една лажичка е доволна за 4-5 компири.
Покрај тоа, pH вредноста на оцетот спречува разградување на пектинот во компирите, што дополнително ја зачувува нивната структура.
Ако не ви се допаѓа оцетот, можете да го замените со сок од лимон. Овој трик им дава на компирите поинтензивен и свеж вкус.
Компирот со лимон е исклучително вкусна комбинација што вреди да се проба!