Целиот живот погрешно го користиме лукот – еве како всушност да го подготвите

Лукот е главен производ во речиси секоја кујна – но повеќето од нас го користат погрешно. Не во однос на количината, туку во начинот на подготовка. И токму тука е разликата помеѓу миризливиот, ароматичен зачин и горчливиот, изгорен вкус што можеме да го добиеме од него.

Еве кои се најчестите грешки при готвење со лук.

Го сечеш и веднаш го ставаш.

Кога ќе се сецка или дроби лукот, се ослободува ензимот алицин, кој е одговорен за неговиот силен мирис и антибактериски својства. Но, ако веднаш го фрлите на врело тавче, поголемиот дел од тоа корисно соединение исчезнува пред садот воопшто да почне да мириса.

Оставете го да отстои најмалку 10 минути по сечкањето пред да го готвите.

Пржете го на силен оган.

Лукот не сака многу топли тави. Ако го додадете во веќе многу жешко масло, ќе изгори за неколку секунди и ќе му даде горчлив вкус на садот. Подобра опција е нежно да го загреете маслото со лукот или да го додадете откако зеленчукот веќе ќе го ослободи сокот.

Мешате свежо и веќе пржено

Ако користите лук на повеќе начини – на пример, здробени и кратко пржени во масло, а исто така и додавање сиров лук – знајте дека секој од нив ќе му даде сосема поинаков вкус на садот. Свежото е зачинето, прженото е слатко. Не мешајте ги случајно – користете ги специјално според рецептот и вкусот што сакате да го постигнете.

Од лук можете да направите и паста, која е практична за употреба во јадења и ќе им даде богат вкус. Погледнете го видеото за да видите како да го направите.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.

ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

spot_img

Најважното