Успешно излечена првата жена од ХИВ

Американските научници објавија дека успешно ја излечиле првата жена, а вкупно трето лице од СИДА, со трансплантација на коскена срцевина на донатор кој имал природен имунитет на вирусот што ја предизвикува болеста.

Случајот на средовечна пациентка од мешана раса беше претставен на научна конференција за ретровируси и инфекции во Денвер и таа е првата личност која се лекува со нов метод кој вклучува матични клетки од крв од папочна врвца.

По примањето на крвта од папочната врвца за третман на акутна мелоидна леукемија, форма на рак кој се формира во клетките кои формираат крв во коскената срцевина, пациентот е во ремисија и е излечен од вирусот веќе 14 месеци.

Досега, два случаи на лекувани од СИДА се погодени од мажи, еден бел и еден латиноамериканец, а тие се излечени преку возрасни матични клетки, кои вообичаено се користат при трансплантација на коскена срцевина.

Овој случај е дел од поголема студија која третира 25 лица заразени со ХИВ, кои ќе подлежат на трансплантација на коскена срцевина. Сите тие прво ќе подлежат на хемотерапија за отстранување на канцерогените клетки. Тие потоа ќе бидат пресадени со коскена срцевина од луѓе со специфична генска мутација кои немаат рецептори кои вирусот ги користи за инфицирање на клетките.

Научниците веруваат дека овие луѓе потоа ќе развијат имунолошки систем кој е отпорен на ХИВ.

Поврзани вести

spot_img

Најважното