Веројатно не сте го знаеле ова: Едно популарно летно овошје всушност е зеленчук

ПОКРАЈ тоа што е совршено гаснење на жедта и освежување во јули и август, лубеницата е многу повеќе од само сладок летен десерт. Таа е полна со вода, лесна, слатка и здрава, а зад нејзината препознатлива кора се кријат повеќе интересни работи отколку што би можеле да очекувате.

Не е овошје, но дури и фараоните ја јаделе

Иако речиси сите ја перцепираме како овошје, лубеницата всушност се смета за зеленчук ботанички. Припаѓа на истото семејство како тиквичките, тиквите и краставиците – тиквички. Но, без оглед на класификацијата, благодарение на нејзиниот сладок вкус, лубеницата останува цврсто во нашите сеќавања како овошје и едно од најомилените летни овошја.

Она што е уште поинтересно – лубеницата се јаде илјадници години. Семки од лубеница се пронајдени во египетски гробници, што покажува дека древните Египќани ја јаделе и ја ценеле толку многу што дури и ја ставале кај починатите како храна за задгробниот живот.

Денес, постојат лубеници кои се вистинска визуелна атракција – од оние без семки до оние со специјално обликување како квадратните лубеници од Јапонија, кои се одгледуваат во калапи за полесно складирање и редење во продавниците. Во исто време се појавија и лубеници во разни други форми, како што се триаголници или срца. Сепак, овие лубеници често се помалку сочни и главно се користат како декорации.

Лубеницата е 92% вода, поради што е еден од најдобрите природни начини за хидрирање во текот на топлите денови. Освен што е нискокалорична, содржи и бројни корисни супстанции. Меѓу нив, се издвојува ликопенот, моќен антиоксиданс кој ѝ ја дава црвената боја на лубеницата и е познат по своите ефекти врз здравјето на срцето.

Тука е и цитрулин, аминокиселина која може да помогне во обновувањето на мускулите и ширењето на крвните садови – поради што лубеницата често се препорачува за спортисти.

Интересно е и тоа што целата лубеница може да се користи за јадење. Иако најчесто јадеме само црвено месо, во некои делови од светот – особено Азија и јужните делови на САД – нејзината кора се користи за правење џемови, кисели краставички, па дури и пржени јадења. Значи, лубеницата не е само освежителна, туку и изненадувачки разновидна.