Вкусен ирски тост со пржен кашкавал

Совршен избор за вечера…

Потребни состојки за 6 лица:

  • 150 милилитри млеко
  • 1,5 лажица брашно
  • 400 грама чедар кашкавал
  • 160 грама презла
  • 1 лажица сенф
  • 120 милилитри темно пиво
  • 2 жолчки од јајца
  • 4 млади кромитчиња
  • 6 парчиња леб за тост

Начин на подготовка:

Загрејте го млекото, па потоа додајте во него брашно и мешајте сè додека не зоврие. Кога ќе почне да зоврива, намалете ја температурата со цел млекото малку да се згусне. Додајте го кашкавалот и мешајте на ниска температура сè додека не се стопи целосно, а потоа додајте ги и презлата, сенфот и темното пиво. Мешајте додека смесата не се соедини целосно.

Тргнете го тенџерето од оган и оставете го малку да се олади. Откако ќе се олади додадете ги жолчките и добро промешајте, а потоа додадете го и кромидот. Сипете ја смесата на лепчињата и потоа ставете ги во рерна да се загреат. Печете сè додека не поруменат и не добијат златно-кафеава боја. По желба, можете да печете со претходно подготвени печурки.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното