Кога станува збор за внесувањето на витамини,треба да внимавате да не претерате, бидејќи тоа може да доведе до сериозни последици. Кога станува збор за витаминот Д, познато е дека еден од главните извори на овој витамин е сончевата светлина. Сепак, некои видови храна, како што се лососот, јајцата, некои печурки и збогатените млечни производи, се исто така добри извори на овој витамин.
Внесувањето на доволна количина на витамин Д е исклучително важно, особено за лицата над 70 години. Витаминот Д е поврзан со внесот на калциум, кој помага во изградбата на коскеното ткиво. Имајќи предвид дека густината на коските почнува да се распаѓа по 50-тата година од животот, изборот на храна богата со калциум и внесувањето доволно витамин Д се клучни за зајакнување на стареењето на коските и спречување на здравствени проблеми со коските.
Сепак, прекумерното внесување на витамин Д може да предизвика сериозни здравствени проблеми.
Минатата година регистриран е случај на маж кој бил хоспитализиран три месеци откако имал повраќање, гадење, болки во стомакот, грчеви во нозете, тинитус, сува уста, зголемена жед, дијареа и слабеење. Овие симптоми се резултат на предозирање со додатоци на витамин Д.
Имено, иако труењето со витамин Д е ретка појава, тоа може да се случи доколку телото преку суплементи е претерано изложено на овој витамин. Труењето нема да се случи од изложување на сонце, а суплементите најверојатно се причина за каква било токсичност на витамин Д што поединецот би ја доживеал.