Вработен на аеродром предупредува за работите што не треба да ги спакувате во багажот

Некои работи изгледаат поинаку на безбедносниот скенер.

Многу луѓе ќе летаат некаде ова лето, бегајќи на сончеви дестинации како Шпанија, Португалија, Франција и Италија. Или ќе се упатат кон север кон постудени клими.

Повеќето ќе патуваат со авион, па ќе мора да поминат низ аеродромската безбедност. Но, има едно нешто што дефинитивно треба да го избегнувате да го пакувате во багажот.

Што апсолутно не треба да носите на аеродромот

Џон, ракувач со багаж кој работи на аеродромот во Даблин во Ирска, изјави за RSVP Live дека патниците треба да избегнуваат марципан во своите куфери.

Причината лежи во тоа како марципанот изгледа на безбедносните скенери. Всушност, оваа храна може да изгледа како експлозив за безбедносните уреди поради неговата густа текстура.

Експертите велат дека марципанот може да има густина од 0,24 до 0,33 литри по чаша.

„Никогаш не пакувајте марципан во вашиот багаж. Има иста густина како некои експлозиви, па вашиот багаж ќе биде одвоен и ќе бидете повикани од летот за дополнителен преглед на багажот“, вели Џон, додавајќи дека ако вашиот багаж не може да се скенира автоматски, тој би можел да заврши на рачна проверка, што би можело да значи дека нема да стигнете до вашиот лет.

Џон, исто така, вели дека постојат неколку чекори што патниците можат да ги преземат пред да пристигнат на аеродромот за да ги намалат шансите за доцнења на безбедносните служби.

Тој им советува на туристите да ги отстранат етикетите од своите торби пред да поминат низ безбедносните служби, бидејќи тоа може да предизвика проблеми за време на скенирањето.

Честа навика што може да предизвика проблеми

Тој, исто така, вели дека вообичаена навика што патниците можат да ја имаат може да предизвика проблеми на безбедносните линии, пишува Express.co.uk.

„Врвките што луѓето ги врзуваат за своите куфери за да им помогнат да се идентификуваат може да предизвикаат проблеми при скенирањето на нивниот багаж при пријавување“, рече Џон.

Еден експерт за патувања неодамна ги предупреди патниците да не пакуваат одредени предмети во нивниот рачен багаж.

„Многу патници се изненадени кога им се одбиваат производи за кои не се свесни дека се сметаат за течности, како што се козметика, сјај за усни и течен туш за очи, или храна како сосови и џемови“, рече Коди Канди, извршен директор и основач на компанијата за складирање багаж Bounce.com.

Читај и ова:

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.