На есен и зима, често се собираме со семејството и пријателите, а потоа на масата доаѓаат разни срдечни салати. Најчесто е француска, но сега се повеќе луѓе ја откриваат нејзината балканска верзија.
Француската салата е речиси неизбежна на зимските забави и семејните собири. Одлично оди со разни парчиња месо, сирење, препечен леб или крекери. Сепак, неодамна доби сериозна конкуренција – ова е балканската верзија на богата, кремаста салата која воодушевува со својот вкус и едноставна подготовка, пишува Metropolitan.si.
Ова е таканаречената Влашка салата – лесна за подготовка, а нејзиниот вкус ќе ги освои дури и најпребирливите гурмани. Сепак, бидете внимателни: таа е вистинска „калориска бомба“, па затоа се препорачува во помали количини. Најдобро е да се служи како предјадење, со леб и парче сува салама. Лесно можете да ги најдете сите состојки во подобро опремени продавници, а подготовката е многу едноставна и многу побрза од подготовката на француска салата.
Состојки за салата Влашка:
- 300 г фета сирење
- 250 г печени црвени пиперки
- 2 тврдо варени јајца
- 100 г посна сланина
- 50 г мајонез
- 1 лута пиперка (по желба)
- лук во прав (по вкус)
Подготовка:
Исчистете ги и исечкајте ги печените пиперки. Исто така, исечкајте ја сланината и пржете ја додека не стане крцкава. Ставете го фета сирењето во длабок сад и изгмечете го со вилушка. Додадете ги исечканите пиперки и измешајте. Потоа додадете ги ситно исечканите варени јајца, мајонезот и на крај пржената сланина. Добро измешајте сè. Зачинете со лук во прав по вкус и проверете дали е потребно повеќе сол. Ако сакате луто, додадете ситно исечкана лута пиперка.
Префрлете ја салатата во сад со капак и ставете ја во фрижидер најмалку два часа пред сервирање.