Зошто се заљубуваме во личност која не ни ја возвраќа љубовта? – Замка во која многумина паѓаат, еве како да излезете од неа!

Зошто се врзуваме за луѓе кои не ни ја возвраќаат љубовта? Сигурно сте го имале тоа чувство барем еднаш во животот – кога сакаме, а од друга страна наидуваме на рамнодушност и студенило.

Многумина во такви ситуации се обидуваат да ја разбудат љубовта кај другата личност, но тоа дополнително ја загрозува самодовербата, шансата да ја пронајдеме вистинската љубов и да се најдеме во маѓепсан круг на илузии.

Зошто се случува ова?

Најновите истражувања покажаа дека отфрлањето понекогаш нe прави опсесивни за една личност, што нe тера да ги сакаме уште повеќе.

Според истражувањето на психологот Хелен Фишер, отфрлањето ги стимулира деловите на мозокот одговорни за појава на мотивација, чувство на препознавање, приврзаност и стремеж. Тука треба да се спомене и когнитивната дисонанца. Дали поминувате часови обидувајќи се да го разберете однесувањето на саканиот/саканата, што на крајот ве доведе до непријатни мисли? Обидувајќи се да ја задржите својата смиреност, полека станувавте сe повеќе вознемирени, додека конечно вашиот ум e преплавен со драма и негативни мисли.

Во психологијата, ова чувство се нарекува когнитивна дисонанца – психолошка непријатност што ја доживува лице чии мисли се растргнати помеѓу две или повеќе спротивставени верувања, идеи или вредности. Присуството на дисонанца значително ја комплицира способноста да се фокусираме на нешто друго освен причината за таквата напнатост и да најде начин да се справиме со тоа.

Во односите, дисонанцата се јавува кога се обидуваме да поврземе мешани сигнали – однесувања што укажуваат дека некој ни се допаѓа, и неговите постапки што го велат спротивното. Класичен пример: двајцата сте добро, но вашиот партнер одеднаш почнува да ве одбива. Ова нe воведува во непријатна психолошка состојба, од која сакаме да излеземе што е можно поскоро.

Соочени со ваков проблем, или сакаме да ја заборавиме оваа личност, или да го запознаеме подобро за да го сакаме повторно. Дали некогаш сте почувствувале вакво нешто? Сакаме толку многу да им угодиме на одредени луѓе да ги испробаат сите можни опции, и кога нема повеќе опции, едноставно мора да продолжиме понатаму.

Во такви ситуации, најдобро е да започнете да работите на односите со себе, да ја зајакнете свесноста за себе и да се препуштите на техники кои развиваат чувство на здрава љубов кон себе. Само на овој начин можеме да сфатиме дека не ја заслужуваме врската кон која опсесивно се стремиме, и за која потсвесно знаеме дека нема иднина, но сфаќаме дека заслужуваме да бидеме сакани – искрено и целосно.