Како да ги искористите остатоците од празничната трпеза: Вкусни предлози за нови јадења

Што се однесува до храната, раскошноста на празничната трпеза е втора. Ако сакате целосно да ги искористите сите деликатеси што вие и вашето семејство ги подготвивте за Нова Година – сите тие одлични печења, додатоци и почести, едноставно комбинирајте ги на нов начин и дајте им нов вкус. Доколку се прашувате како, одговорот следува подолу.

Од месото направете вкусна крцкава пита

Пилешкото, мисиркиното или другото печење во кое уживавте за новогодишната вечера лесно може да стане одлична пита без дно. Месото треба да се исецка, да се додаде сос и свеж зеленчук по желба. Зеленчукот ќе биде уште повкусен ако накратко го пржете во тава со путер. Сè заедно ставете во подмачкан керамички сад за печење, добро измешајте и додајте зачини по желба.

Останува само да ги покриете состојките со лиснато тесто, а тестото купено во продавница, особено веќе расуканото, многу ќе ви ја олесни и забрза работата. Направете дупки во лиснатото тесто за да дозволите пареата да излезе додека питата се пече, а потоа изматете го тестото со изматено јајце. По желба, питата можете да ја посипете со сусам или крупна сол. Печете на 180 степени C околу 20 минути и послужете со сезонска салата, пренесува gastro.24sata.hr.

Од печената мисирка направете убаво рижото, тестенини или топла и ладна салата

Исечете го месото на помали парчиња и чувајте го до самиот крај на готвењето. Подгответе класично рижото со зеленчук, а остатокот од месото додадете го во последните 5 минути.

Кога станува збор за тестенините, поиграјте си и подгответе раскошна салата. Љубителите на француската салата можат во комбинацијата да додадат микс од француска салата, павлака и мајонез, а оние кои сакаат полесна варијанта, тестенините и месото можат да ги зачинат со поедноставни состојки како маслиново масло и сок од лимон.

Искористете ги преостанатите компири за да направите мусака

Придружните јадења како компири можат да направат одлични њоки или можете да ги претворите во печени пире од компири полнети со остатоци од месо. Се што треба да направите е да го подготвите класичното пире од компири со путер, зачини и павлака, да додадете малку рендано сирење, едно јајце и убаво да измешајте. Со помош на кесичка за печење исцедете половина од пирето во подмачкан сад за печење, во средината додајте ги преостанатите месо и сосот, а потоа покријте го со остатокот од пирето. Се заедно ставете во замрзнувач да се стегне, па печете на 200 степени 15-20 минути или додека не порумени.

Како да ги искористите преостанатите празнични колачи?

Можете максимално да ги искористите задоволствата како пандишпан со додавање малку течност за да ги направите посочни по желба. На пример, за појадок, потопете парчиња панетон или комисброт во мешавина од јајца и млеко, па печете во рерна – ќе добиете вкусен, сладок тост леб. Друг интересен предлог е оревите или семките од афион да ги натопите во алкохолен пијалок како рум, а потоа да ги ставите на дното на чашата и да ги прелиете со омилениот крем. Десертот украсете го со чоколадо или карамела и послужете го добро изладен.

Бонус совет:

Сувите колачиња како крекери, джинджифилово, кифли од ванила и слично ќе станат идеална основа за чизкејк или друга брза торта, но бидејќи нивниот рок на траење обично е малку подолг, сепак имате време да уживате во овие крцкави слатки закуски во нивната оригинална форма. .

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното