Зачините што се користат за маринади играат голема улога во вкусот на месото, па затоа треба внимателно да ги изберете комбинациите.
За скара во природа за време на празниците, вистинските кулинарски совети се корисни, особено во врска со идеалната комбинација на зачини и вид на месо.
Свинско месо
Постојат многу различни маринади за свински стекови. Кога избирате во што да маринирате свинско месо, фокусирајте се на вкусовите што ви се допаѓаат поединечно. И потоа направете микс, пишува elenasunshinemagazine.
Еден пример за добра комбинација е мешање, пржење и мелење на неколку видови пиперка.
Додадете црвени чили снегулки, а исто така и рузмарин, лук, ким, коријандер и мајчина душица. Измешајте со малку вино и кромид.
Можете исто така да додадете неколку немелени зачини директно на скарата – за подобар вкус, објавува Zaphetna.rs.
Говедско месо
За говедско месо, само бибер и сол се секогаш добри. Доколку сакате побогат вкус, слободно додадете сува пиперка, но и малку лута пиперка.
Исто така, кората од лимон или згмечените сушени домати можат да бидат одличен зачин за стекови,
Можете исто така да направите супер мешавина од семе од коријандер и анасон, како и листови од коријандер и магдонос, бибер, чили пиперка и малку шафран. Можете исто така да додадете листови од целер и малку нане.
Сомелете го сето тоа и користете го како зачин или за маринада. Запомнете дека ако сте користеле свежи лисја, тогаш зачинот треба да се користи еднаш, а ако билката е сушена, може да се чува некое време.
Мисирка и пилешко
Зачините за живина се избираат со иста грижа. За да спречите месото да се исуши, измешајте мелен црн пипер, магдонос, кромид, лук, морско оревче и пиперка. Морското оревче ќе го омекне месото, па затоа може да се користи и за поцврста живина, како што е гуската.
Најдобрите зачини за живина се оние кои не го преоптоваруваат природниот деликатен вкус и арома на ова месо.
Обидете се да го зачинете вашиот скара со малку мајчина душица, а додавањето малку ѓумбир во вашата мешавина од зачини за пилешко исто така ќе биде хит.