Што е ашваганда и како влијае на нашето тело?

Ашвагандата треба да биде додаток во исхраната за речиси секого поради нејзините лековити својства. Помага при стрес, замор, недостаток на енергија и тешкотии при концентрирање.

Ашвагандата е лековито растение и се смета за едно од најмоќните растенија за спречување на здравјето на луѓето. Припаѓа на семејството Solanaceae, кое вклучува: компири, домати, пиперки, модар патлиџан и други растителни видови. Неговото латинско име Whitania somnifera значи „мирис на коњ“ или „зимска цреша“.

Во традиционалната медицина се користи за зајакнување на имунолошкиот систем по болест. Ова растение расте како грмушка до 1,5 метри, но најчесто неговата висина се движи од 0,3 до 0,75 м. Има овални лисја, жолти цветови и црвени плодови со големина на суво грозје.

Прилагодлива и широко распространета

Потекнува од Индија, Северна Африка и Блискиот Исток. Многу е прилагодлива и е широко распространета на речиси сите континенти, па дури се произведува и во нашето соседство во Хрватска. Најчесто се користи коренот на растението, кој има интензивен мирис и содржи највисока концентрација на активни соединенија.

Токму од корените се добиваат екстрактите што се наоѓаат во додатоците и препаратите. Во последниве години, доживеа вистински бум на нашите простори, особено кај љубителите на природни додатоци во исхраната. Содржи многу лековити супстанции: алкалоиди, холин, масни киселини, аминокиселини и разни шеќери.

Научниците со години ги проучувале својствата и лековитите својства на ова чудотворно растение и утврдиле многу од неговите придобивки. Тие дошле до заклучок дека: го штити и зајакнува имунолошкиот систем, го подобрува учењето, меморијата и концентрацијата, ги контролира и стабилизира нивоата на шеќер во крвта, го намалува холестеролот, помага при запек, помага при заздравување на рани, има добар ефект врз цревата и желудникот, помага во борбата против дијабетес, несоница и хроничен замор, во третманот на астма и бронхитис, се користи за детоксикација на телото, помага во борбата против импотенција.

Содржи комбинација од витамини и аминокиселини кои му помагаат на телото да се одбрани од стрес, несоница и анксиозност. Истражувањата покажаа дека употребата на ова растение помага во третманот на Паркинсонова болест и Алцхајмерова болест, ја намалува депресијата и анксиозноста.

Исто така, докажано е дека го стимулира производството на тироидни хормони, па затоа луѓето кои имаат проблеми со тироидната жлезда треба да бидат внимателни при користењето на ова растение и задолжително да се консултираат со лекар за неговата употреба. Го ублажува стресот во телото со тоа што го доведува во хармонија. Ги балансира ендокриниот и нервниот систем, помага при срцеви заболувања и кај жени во менопауза.

Препорачана доза

Обично се консумира во форма на капсули, но може да се консумира и во форма на растопен прав. Препорачаната дневна доза е од 250 до 500 мг. На лицата кои страдаат од несоница им се препорачува да го користат во прав растворен во топло млеко пред спиење, а може да биде и во сок или вода.

Важно е да се напомене дека не се препорачува за бремени жени. Исто така, не се препорачува за долготрајна употреба, ниту за повисоки дози од дозволените, за да не предизвика лошо варење. Не се препорачува употреба на оваа билка ако веќе користите некои антидепресиви, ако користите кортикостероидни лекови и ако користите други лекови за тироидната жлезда.

Непожелно во Данска

Токму поради овие ризици, во 2023 година, Данска целосно ја забрани продажбата на додатоци со ашваганда, и покрај нејзините добри својства. Причината за ова беше извештај на Техничкиот универзитет во Данска, во кој беа посочени можни ризици за хормоналниот систем, особено тироидната жлезда, половите хормони и плодноста.

Исто така, постоеше загриженост дека неговата употреба може да го зголеми ризикот од спонтан абортус кај бремени жени. Но, производителите сигурно не советуваат консумирање од страна на бремени жени. Покрај хормоналните ефекти, несаканите симптоми кај некои корисници вклучуваат гадење, дијареја, поспаност и проблеми со варењето.

Данската забрана и предупредувањата од експертите покажуваат дека растението треба да се користи со претпазливост и неговата употреба треба да се консултира со вашиот лекар, особено кај пациенти кои веќе имаат хормонално нарушување. Додатоци без рецепт се достапни во аптеките за здрава храна и продавниците за здрава храна.

Иако е лесно за одгледување, моќниот лековит корен на ова грмушесто растение најчесто расте во Индија, Непал, Бангладеш и Шри Ланка. Исто така е медоносно растение.