Кај нив жената е Бог: Нејзиниот збор е последен, а по разводот се и припаѓа на неа – еве за кого станува збор!

Во ова општество, зборот на жената е последен, а мажот дури им остава наследство на децата на неговата сестра, наместо на своите.

Постои едно муслиманско племе кое живее со сосема спротивни правила од се на што сме навикнати.

Племето Туарез живее спротивно на воспоставените правила во остатокот од муслиманскиот свет.

Туарезите се луѓе кои припаѓаат на древните берберски племиња, претежно лоцирани во Сахара. Не е точно познато колку има – помеѓу 100.000 и три милиони, но бидејќи се состојат од бројни племиња различни по својот начин на живот, многумина се обединети само по јазик. Туарезите честопати биле поврзани со Моамер Гадафи, и се верувало дека тоа биле Туарезите кои криеле еден од неговите синови, Саиф. Моамер Гадафи виде решителни и вредни борци во Туарез и донесе многу припадници на овој народ во либиската армија.

Туарезите честопати се нарекуваат „Сини луѓе“ затоа што сакаат да носат сина облека. Тие се сунитски муслимани по религија, но нивната религија е под големо влијание на древната предисламска традиција. Тие претставуваат една од ретките муслимански нации каде мажите ги покриваат лицата наместо жени, но тоа не е се.

Пред да се ожени членка на оваа нација, таа може да ги смени партнерите и да живее според истите правила и слободи како и мажите. Исто така, жените не носат превез, додека мажите ги носат, и тиркизно сино, по што овој народ го доби своето име. Кога фотографката Хенриета Батлер направи серија фотографии со припадници на оваа нација, ги праша зошто е тоа така. Одговорот беше дека жените имаат убави лица и сакаат да можат да ги видат.

Жените исто така можат да се разведат, а по разводот, тие го земаат имотот. Култот кон матријархатот е толку силен што зетот не се осмелува да сподели оброк со свекрвата во иста просторија. Поточно, срамота е мажот да јаде во соба со која било жена со која нема интимни односи, а кулминацијата на грубоста би била да сподели оброк со свекрвата.

Се уште постојат многу традиции што остатокот од муслиманскиот свет би ги сметал за неприфатливи, и овој муслимански народ живее на тој начин. На пример, како што веќе истакнавме, мажите покриваат лица, а не жените. Експертите се уште дебатираат зошто е тоа така – додека некои веруваат дека причината е практична – да спречат песок да влезе во нивните очи, други мислат дека тоа спречува злите духови да излезат од некоја личност во друго тело.

Сексуалните слободи во оваа нација се одлични – маж може да влезе во женска куќа, но на страничен влез. Тој ја поминува ноќта со својата девојка, додека остатокот од семејството се прави дека не го забележал. Жената може да избере колку партнери ќе добие во куќата и кога ќе ги прими. Клучно е се да се прави дискретно и со најголема почит, објаснува фотографот кој помина многу време со овие луѓе. Поради овие слободи, жените од оваа нација стапуваат во брак – околу 20 -годишна возраст.

Мажите ги заведуваат жените со песни што им ги пишуваат, тоа е клучна состојка за додворување, а жените се главно писмени, па често компонираат и песни.

Бракот за жените не претставува лишување од слобода. Куќата, како и сите животни во неа, и припаѓа на жена. Тоа е најголемото богатство во оваа област.

„Животните се живот. Го пиеме нивното млеко, го јадеме нивното месо, ја облекуваме нивната кожа, ги разменуваме со она што ни треба. Ако нема животни, нема куќа“, објасниле Туарезите.

Има многу разводи во оваа нација. И обично жените се тие што иницираат развод. По разводот, мажот обично се враќа во куќата на своите родители само со камила.

Разводот не е трагедија во оваа нација. Напротив, тогаш обично се одржува голема забава, така што луѓето знаат дека жената е слободна повторно да се омажи.

Традицијата на матријархатот е толку силна што семејното стебло го гледаат според женските членови на семејството. Со бракот, мажот преминува во женско семејство, наместо спротивното како што е традиционално.

Друга традиција е дека мажот го остава својот имот на децата на неговата сестра наместо на неговите деца, бидејќи децата на неговата сестра се сметаат за поблиски до коренот на семејното стебло од неговото – се верува дека детето на сестрата е загарантирано од нејзиното семејство, додека човекот не може да се заколне дека неговото дете е навистина негово.