Македонија е лидер во Европа по бројот на избегани затвореници

Македонија убедливо води во статистиката на затвореници што избегале од затвор. Во нашата земја 691 затвореник на секои 10.000 затвореници избегале од затвор, покажува анализата до која дојде 4NEWS.mk.

По нас се наоѓаат Холандија со 315 избегани на 10.000 затвореници и Швајцарија со 284.

Интересно, некои земји воопшто не пријавиле случаи на бегство од затвор, а меѓу нив се Албанија, Црна Гора, Словенија, Малта и Кипар.

Податоците за оваа карта доаѓаат од Годишната казнена статистика на Советот на Европа.

ВИДЕО: Филмско грабнување на затвореник на пат кон Идризово, ранет полицаец

ВИДЕО: Беким Мемети е избеганиот затвореник: Му го одзел пиштолот на возачот и пукал во него, па избегал со ауди

Поврзани вести

spot_img

Најважното